Her ofis çalışanın veya evinde dosyalarla, çıktılarla uğraşanların en büyük yardımcısı zımba makineleri ve zımba telleridir. Her ne kadar günümüz teknolojisi bir çok bilgiyi bilgisayar ortamında tutmamızı sağlasa da yine de çıktı alarak dosyalamak bir çok işletme için bir zorunluluktur. Alınan bu çıktıların dağınık durmaması hem ofis düzeni için hem de aradığını kolay bulabilmek için büyük bir öneme sahiptir. İş’te Kırtasiye’nin sizlere alışverişlerinizde rehber olması için hazırladığı İş’te Blog sayfamızda, zımba satın alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği, zımba makinelerinin özellikleri ve zımba makinesinin nasıl kullanılacağı gibi konularda sizlere bilgi sunmaya çalışacağız.
Zımba makinesi ne işe yarar
Tüm belgeleri bir birine bağlı bir şekilde tutma işlemine zımbalamak denilmektedir. Bu işlem için kullanılan ince ve “u” şeklinde kullanılan tellere zımba teli, bu tellerin belgeleri birleştirecek şekilde kullanılmasına yardımcı olan makinelere de zımba makineleri denilmektedir.
Zımba makineleri nerelerde kullanılır
Genellikle resmi kurumlarda, ofislerde, belge işiyle uğraşan her türlü iş yerlerinde, matbaa işlerinde, eğitim kurumlarında kullanılan Zımba Makineleri aynı zamanda mobilya ve ev dekorasyon işlerinde de kullanılmaktadır. Özellikler mobilyaların kumaşlarının kaplanmasında, döşeme işlemlerinde, kabloların panellere sabitlenmesi işlerinde kullanılmaktadır. Ofis dışında kullanım alanı olan zımba makineleri genellikle havalı, elektrikli ve uç kısımları açık şekilde olmaktadır.
Zımba makineleri nasıl kullanılır
Her zımba makinesi genellikle belirli ölçülerde zımba teli kullanmak üzere üretilir. Zımba Telleri ise yapılacak işe göre farklı ölçülerde üretilmektedir. Zımba teli üzerinde belirtilen numaralar genellikle kesme işareti ile ayrılarak belirtilmektedir. Örneğin; 24/8 ölçüsünde aşağıda gösterilen bir zımba teli 24 mm genişliğinde ve 8 mm yüksekliğinde anlamına gelmektedir. Dolayısıyla en fazla 8 mm derinliğe kadar olan evrakları bir arada tutabilmektedir. Bu tel 24 mm genişliğinde yuvaya sahip zımba makinelerinde kullanılabilmektedir. Zımba makinesi ölçüleri ise bu tel ölçülerine göre belirlenmektedir. Her makine üzerinde hangi tel ölçüsü ile beraber kullanılacağı belirtilir.
Zımba makinesinin açılışı ve zımba telinin makiye takılması genelde standart olsa da makine tipine göre farklılıklar göstermektedir. Genelde zımba makinelerinin alt veya orta taraflarında telin konulduğu özel bir bölüm vardır. Bu bölüm bir kilit mekanizması ile korunmaktadır. Zımba telini yerleştirmeden önce bu kilit mekanizması açılmalıdır. Sonrasında ortaya çıkan zımba teli yuvasına, telin uç kısmı aşağı gelecek şekilde zımba telleri yerleştirilmelidir. Arka tarafta bulunan yaylı kısım sıkıştırılır ve kilit mekanizması tekrar aktif hale getirilir. Bu işlem sonunda zımba makinemiz kullanıma hazırdır. Ofis tipi zımba makinelerinin alt kısmında tel bükücü bir mekanizma bulunmaktadır. Dolayısı ile kağıtlar bu mekanizma ile telin olduğu bölüm arasına sıkıştırılarak zımbalanır. Ancak özellikle fazla miktardaki kağıtları birleştirmek için kullanılan zımba makinelerinde ve döşeme işlemlerinde kullanılan makinelerde bu mekanizma bulunmaz. Bunun için zımbalanacak kağıtlar sert bir zeminin üzerine konularak zımbalanır. Bu sayede sert uca çarpan zımba teli uçları kıvrılarak tüm kağıtların bir arada tutunmasını sağlar.
Zımba makinesi seçerken nelere dikkat etmeli
Zımba makinesi seçiminde ilk dikkat edilmesi gereken kriter kullanım amacı olmalıdır. Zımba makinesi hangi alanda ve ne maksatla kullanılacaksa ona göre zımba teli seçilmelidir. Miktarı az olan Kağıt parçalarını zımbalamak için düşük ölçüdeki zımba teli ve zımba makinelerini tercih etmek gerekir. Bu makineler küçük ve orta boyda olduklarından portatif bir şekilde her yere taşınabilir, masa üzerinde fazla yer işgal etmez. Büyük miktardaki kağıtları bir birine zımbalamak için büyük boy zımba telleri ve zımba makineleri tercih edilmelidir. Yüksek miktarda kağıtları veya döşeme, imalat, dekorasyon için kullanılacak zımba makineleri ucu açık olanlardan tercih edilebilir. Tercihimizde ikinci kriter marka olmalıdır. Bir çok farklı zımba makinesi markası bulunmaktadır. Güvenilir markalar ve güvenilir sitelerin sattığı makineler tercih edilmelidir. Üçüncü kriterimiz ergonomik bir kullanım yapısı olmasıdır. Ele oturan ve kullanım esnasında eli yormayan makineler uygun olanlardır. Son kriter ise elbette ki zımba makinesi fiyatlarıdır. Size uygun zımba makineleri arasından bütçenize en uygun olan seçilmelidir.
En uygun zımba makinesi nerede satılır
En ucuz zımba makinesi modellerini arıyorsanız, sizin için doğru tercih kırtasiye ürünleri denilince ilk akla gelen isimlerden olan İş’te Kırtasiye’dir. Farklı zımba makineleri ve bunlara uygun zımba telleri ile kaliteyi ayağınıza getiren İş’te Kırtasiye’de her şey çok uygun.