18 Ocak 2024 Perşembe

Marka Kimliğinde Renklerin Önemi


Markaların ulaşmak istedikleri müşteri kitlesine göre veya yansıtmak istediği kimlik inşası adına tercih ettiği renkler vardır. Renkler bir markanın duruşunu ve hitap ettiği kitlenin isteklerine uygun bir yansımayı temsil eder. Pazarlama alanında uzun yıllar boyunca yapılan araştırmalar ve psikoloji ile sosyoloji biliminden de faydalanarak oluşturulan renk tercihleri ve anlamları bir şirketin oldukça önem vermesi gereken bir konudur. Renklerin yarattığı uyarıcı etkiler sayesinde tüketici üzerinde oluşan çağrışımlar duygusal tepkimeler yaratır. Müşterilerin markaya karşı bakış açısında ve ürünleri tercih etmeleri hususunda etkileyici bir rol oynar. Markanız için doğru tercihi yapmak çok önemlidir. Yanlış bir tercih veya ürünleriniz ile uyumlu olmayan ters etki yaratacak renk seçimleri yapmak, ilerleyen zamanlarda firmanız için olumsuz sonuçlar doğurabilir. Kurumsal kimliğinizin oluşumunda yapacağınız bu küçük hamleler sayesinde prestijinizin inşasını daha emin adımlarla atabilirsiniz. Logonuzda, web sitenizde, ürün paketlerinizin ambalajlarında, sosyal medyanızda veya mağazalarınızda kullanacağınız renk tercihlerinde psikolojik ve sosyolojik araştırmaları baz alan verileri kullanmanız ve değerlendirmeniz sizi bir adım öne çıkaracaktır. Kurumsal olan firmaların kendilerine ait kurumsal renkleri vardır. Bu renkler ile markalarını özdeşleştirirler ve o rengin çağrıştırdığı anlamları markaları ile bir tutmaya çalışırlar. Var oldukları tüm alanlarda bu renkler üzerinden müşterilerine bir mesaj gönderirler. Zihinlerde uyarıcı bir etki yaratmak renkler sayesinde olur. Hatta bazı markaların kullandıkları renkler o kadar bilinir bir hale gelmiştir ki, logo kullanmasalar dahi o renklerin hangi markayı temsil ettiği hemen zihninizde canlanır. Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Maryland Üniversitesi’nde tüketiciler üzerinde yapılan bir araştırmaya göre; tüketicilerinin yüzde 60’ı, bir markadan veya markanın verdiği mesajdan etkilenmesi sadece renkler sayesinde olabiliyor. Yine aynı araştırmaya göre renkler markanın tanınmasında yüzde 80 oranında etkili! Örneğin McDonalds markası dediğinizde aklınıza hangi renk geliyor? Ya da Starbucks firması hangi renk ile aklınızda özel bir yere sahip? İşte bu uluslar arası şirketler zihninizde markalarını bir renk ve onun çağrıştırdığı anlam ile birlikte bir etki yaratmayı başarmış durumdalar. O renkleri gördüğünüzde duygusal yönünüz tetiklenir ve direkt olarak o firmaları hatırlarsınız. Renklerin sonsuz zihinsel çağrışımları bulunmaktadır. Bunlar fiziksel, psikolojik ve sosyolojik çağrışımlardır. Tercih ettiğiniz rengi sadece logonuzda değil, reklamlarınızda, mağazalarınızda, web sitenizde ve mağazalarınızın dekorasyonunda anlamlı bir etki yaratacak şekilde kullanmalısınız. İletişim biliminin ilk konu başlıklarından olan renk ve yarattığı etkileri sizler için derledik. Şimdi sıra sıra renkleri ve onların çağrıştırdığı anlamları tek tek yazımızda inceleyelim.

RENKLERİN TÜKETİCİ PSİKOLOJİSİNDE ANLAMLARI 

 

SİYAH

Çağrışımları: Sert, Klasik, Resmi, Ciddi, Güç, Zarafet ve Geleneksel

Kullanıldığı Sektörler: Tarım, giyim, teknoloji ve otomotiv sektörlerinde popülerdir.

Siyah renk genel olarak prestiji ve gücü yansıtması nedeniyle müşteri profilini orta ve üst kesim olarak belirleyen firmaların logolarında, web sitelerinde ve ambalajlarında sıklıkla tercih ettiği bir renk olarak karşımıza çıkar. Siyah renk kusurları kapatıcı bir psikolojik etki yaratmasından dolayı kusursuz bir imaj çizmeye çalışan şirketler bu rengi tercih eder. 

BEYAZ

Çağrışımları: Temizlik, Barış, Sadelik, Saflık, Rafine, Doğruluk ve Aydınlık

Kullanıldığı Sektörler: Sağlık, Çocuk, Sivil Toplum Kuruluşları

Temizlik, parlaklık, sadelik ve masumiyet gibi duyguları hatırlarız beyaz renk sayesinde. Çocuklar üzerine ürünler üreten firmalarda veya sağlık sektöründe yarattığı etki sıkça kullanılır. Gözün en parlak renk olarak algıladığı bir renk olan beyaz aynı zamanda işaretlerde, paketlemelerde veya satış noktalarında diğer renkler ile birleştirildiğinde yarattığı zıtlık sayesinde ön plana çıkarmak istediğiniz ürünleriniz için birebirdir.


GRİ

Çağrışımları: Denge, Tarafsızlık, Sakinlik, Güvenlik, Teknoloji, Otorite, Mantık, Saygınlık, Kurumsal ve Olgunluk

Kullanıldığı Sektörler: Teknoloji ve Otomotiv

Gri, siyah ve beyazın tam arasında olduğundan birlikte getirdiği çağrışımların paralelinde iyi ve kötünün tam arası gibi düşünülebilir. Nötr ve durağan bir renktir. Bu nedenle mantık, kurumsallık, otorite ve saygınlık gibi çağrışımlar yapmak isteyen firmalar tarafından tercih edilir.

TURUNCU

Çağrışımları: Yaşama sevinci, Açlık, Eğlence, Uygun Fiyat, Yaratıcılık, Gençlik, Coşku, Oyun, Dinamizm ve Endişesizlik

Kullanıldığı Sektörler: Gıda, Eğlence Sektörü

Turuncu, kırmızı ve sarının karışımından oluştuğunu düşünecek olursak her iki rengin de özelliklerinin bir karışımı olarak düşünülebilir. Turuncu, kırmızıya oranla daha az dikkat çekici ve ateşli olmasına karşın, diğer yandan daha çok oyun ve eğlence çağrışımlarını barındırır. Bu doğrultuda ağırlıklı olarak dinamizm özelliğini vurgulamak isteyen gençlere yönelik üretim yapan markalar tarafından kullanılır. Açlık uyandıran etkisi ile fast food yiyecek zincirlerinde de çok kullanılan bir renktir.


KIRMIZI

Çağrışımları: Macera, Aksiyon, Tehlike, Enerji, Heyecan, Aşk, Tutku, Hareketlilik, Canlılık, Hırs, Kararlılık ve Cesaret  

Kullanıldığı Sektörler: Yiyecek, İçecek, Medya                                                              

Kırmızı çok dikkat çekici bir renktir. Kan ve savaştan aşk ve tutkuya kadar pek çok tezat duyguyu içinde barındırabilecek kadar büyük bir güce sahiptir. Genellikle dikkat çekmek isteyen firmalar, kurumsal kimliğinde kırmızı rengi kullanır. Aynı zamanda kırmızı renginin kan basıncını artırdığı ve insanların acıkmasını sağladığı da bilinen bir gerçektir. Bu nedenle yiyecek ve içecek markaları da ağırlıklı olarak kırmızıyı tercih eder.


SARI

Çağrışımları: Dikkat, Teşvik, Uyarı, Samimiyet, İyimserlik, Bolluk, Açıklık, Merak ve Neşe

Kullanıldığı Sektörler: Gıda, Petrol, Tekstil, İnternet, Enerji

Sarı renk yapılan araştırmalara göre en çok dikkat çekmeyi başaran renklerin başında gelir. Taksilerin sarı rengi veya uyarı işaretlerinde sarı ve siyahın birleşimi ile oluşan farkındalık nedeniyle çok sık kullanılır. Petrol şirketleri benzinin renginden kaynaklı tercih etmektedir. Uyarı levhaları genellikle sarı renklidir.


MAVİ

Çağrışımları: Dürüstlük, Güven, Huzur, Modernlik, Hijyen, Verimlilik, Sadakat ve Sakinleştirici

Kullanıldığı Sektörler: Finans, Havayolu, Teknoloji, Hijyen, Sağlık

Denizin ve gökyüzünün renginin mavi olmasından kaynaklı mavi renk psikolojik olarak insanlar üzerinde huzur ve güven etkisi yaratır. Bu nedenle finans ve sağlık sektöründen birçok firma bu rengi imajları için en doğru karar olarak görüp, kullanırlar. Gökyüzünün rahatlatıcı etkisini ise havayolu firmaları yarattıkları güveni sağlamlaştırmak açısından tercih ederler.


YEŞİL

Çağrışımları: Canlı, Doğal, Taze, Uyum, Sağlık, Yaşam, Para ve Yenilenme

Kullanıldığı Sektörler: Finans, Enerji, Sağlık, Teknoloji, Gıda, Spor

Bitkilerin ve doğanın renginin yeşil olmasından dolayı bu renk yenilenme ve doğal yaşamı çağrıştırır. Genellikle doğal ürünler satan gıda firmaları tarafından tercih edilir. Ayrıca paranın renginin yeşil olmasından dolayı bankacılık sektöründe de tercih edilir.

MOR

Çağrışımları: Sofistike, Zariflik, Pahalı, Fantezi, Sihir ve Spritüel

Kullanıldığı Sektörler: Gıda, Çocuk, Finans ve Teknoloji

Mor renk yüzyıllar öncesinde çok nadir olarak bulunan ve sadece kraliyet ailesi ve elitlerin kullanabildiği bir renk olmasından kaynaklı zarafeti ve zenginliği temsil eder. Ayrıca hayal ve fantezi dünyasını temsil etmesinden kaynaklı çocuklara yönelik çizgi film ve çikolata gibi ürünler için tercih edilen bir renktir.


PEMBE

Çağrışımları: Hassaslık, Takdir, Romantizm, Kadınsallık, Aşk, İddialı ve Özen

Kullanıldığı Sektörler: Kadın Giyim ve Çocuk

Pembe renk, hassaslık ve romantizm üzerine çağrışımlar yapan iddialı bir renktir. Genellikle kadın giyim, iç çamaşırı ve çocuk ürünleri üzerine üretim yapan firmaların tercih ettiği bir renktir. 

Renklerin yarattığı psikolojik ve sosyolojik etkiler ülkeden ülkeye göre değişmektedir.  Markanızı sunduğunuz pazara uygun analizler yaparak kimliğinizi inşa etmeniz oldukça önemlidir. Renkler tüketici isteklerini karşılamanızda sizleri destekleyecek önemli yardımcılardır.

Sizde markanızı en güzel renklerle ve en doğru şekilde tanıtmak istediğinizde sitemizde bulunan promosyon ürünler kategorisinden yüzlerce çeşit ürün arasından size en hitap edeniyle reklamınızı yapın. Böylelikle de müşterilerinize sizi her daim hatırlatacak bir hediye vermiş olursunuz.


Yorumunuzu bırakın