18 Ocak 2024 Perşembe

Marka Yönetimi ve Pazarlama Nasıl Yapılır?

Marka Yönetimi ve Pazarlama Yöntemleri şirketiniz ve ürünleriniz için çok büyük bir önem arz etmektedir. Genellikle şirketler üretim ağları ve organizasyon üzerine yoğunlaştığından ötürü hep marka yaratma ve yönetme işlemlerini gözden kaçırırlar. Marka Yönetimi nasıl yapılır? Piyasa analizleri nedir? Doğru Pazarlama Analizleri nasıl yapılır? gibi sorular unutulur. Ancak piyasa rekabetinin aşırı derecede yoğun olduğu günümüzde bu durum göz ardı edilmemesi gereken bir mevzudur. Marka yönetimi, bir markanın pazarlaması yapılırken piyasada nasıl algılandığına dair çeşitli analizleri içeren planlamadır. Markalar için hedef pazarlar ve müşteri ile kurulan iyi ilişkiler çok önemlidir. Ürünün kendisi, görüntüsü, algılanışı, fiyatı ve hitap ettiği müşteri profiline dair analizler marka yönetimi sayesinde yapılır. Tüketicinin marka ile paylaştığı deneyimler ve kurduğu bağ yine bu aşamada belirlenmesi gereken bir husustur. Bir marka yöneticisine düşen en büyük görev ise marka bilinirliğini arttırmak adına ürünlerin tüm yönlerini ve tedarik zincirini bu marka analizine göre düzenlemektir.  Yoğun pazar rekabetinin olduğu bu dönemde, birbirine benzer veya muadil ürünlerin arasından kendi markanızın ön plana çıkması ve tüketicilerin sizi tercih etmesi için bu analizler çok önemli bir noktada durmaktadır. Üzerinde duracağınız ufak detaylar sayesinde tüketicinize güveni ve kaliteyi aşılayabilirsiniz. Markanız, sembolleriniz, logonuz, ambalajlarınız ve kullandığınız renk tercihleri bile müşterilerinizin gözünde bir adım öne çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Bütün bu küçük bileşenler aslında sizin marka kimliğinizi oluşturmaktadır. Hitap etmek istediğiniz müşteri profili ve o müşterilerin isteklerine uygun stratejiler geliştirmek ürünlerinizi pazarlamada emin adımlar atmanızı sağlayacaktır. Örneğin statü sahibi olmayı aşılayan ve orta-üst sınıf bir müşteri kitlesine yönelik girişimlerde bulunacaksanız ona göre strateji geliştirmek ve markanızın bütün kimliğini bunun üzerine kurmak zorundasınızdır. Farklılaşmak için kesinlikle tüketicinizin zihninde doğru bir şekilde yer edinmeniz gerekir. Kuruluş aşamasında yapılan küçük hatalar ileride istediğiniz sonuçları almanızı geciktirebilir. Marka ilk oluşturulma sürecindeyken rakip analizlerinizi, marka denetiminizi ve birçok etmeni göz önünde bulundurarak veriler elde etmeniz gerekir.



Marka Kimliği Neden Önemlidir?

Analizler yapılmadan önce marka kimliğinizin belirlenmesi çok önemlidir. Tüketicilerinizin zihninde nasıl bir yer edinmek istiyorsunuz? Ürünleriniz hangi kitleye hitap ediyor? Hangi gelir grubu sizin için öncelikli? Hangi cinsiyet markanızı daha çok tercih eder? Ürününüz tüketiciye nasıl bir değer katar? Müşterilerinizin ürünlerinizi tercih etmesindeki ana motivasyon nedir? Rakip firmalar nasıl bir strateji izliyor? Tüm bu soruları kendinize sormalı ve yola ona göre çıkmalısınız. Çünkü marka kimliği tüketiciye sunulan direkt veya dolaylı hizmetlerin bütünüdür. Marka kimliğiniz oluşturulurken 5 hususun belirlenmesi çok önemlidir.

1)     Sahip Olunan Sözcük

2)     Slogan

3)     Renkler

4)     Semboller

5)     Logolar



Marka açısından en önemli süreçlerden birisi marka ismi seçimidir. Bu seçim yapılırken rekabet ettiğiniz firmalara göre kolay ayırt edilebilecek ve söylenmesi zor olmayan bir isim tercih etmek her zaman daha yararlıdır. Hukuksal açıdan uygun olmalıdır. Medya ve iletişim araçlarında kullanılacağı zaman sorun çıkartmayacak uygun bir isim tercih edilmelidir. Son ve en önemli madde ise kolay unutulmayacak bir isim olmalıdır.


Bir diğer önemli süreç ise markanızın konumlanması durumudur. Doğru bir konumlama sayesinde rakiplerinizin sunduğuna karşılık bir farklılık yaratabilirsiniz. Markanız tüketici zihnindeki algılanışını doğru bir konumlandırma başarısı ile sağlanır. Marka değeriniz oluşur ve müşterilerinizin zihnindeki yeriniz sağlamlaşır. Pazarlama stratejinizi ve izlemeniz gereken yolu bu şekilde belirlemiş olursunuz.

Marka geliştirme stratejinizin belirlenmesinde 4 farklı yol ön plana çıkmaktadır. Bunlar;

Hat Yayma Stratejisi

Bu yol, aynı markanın bünyesinde alt firmalar oluşturarak kategorisine yeni birtakım ürünler sürmesidir. Bu sayede müşteri profilinizi genişletebilir ve daha fazla kitleye ulaşabilirsiniz. Örneğin bir kola firmasının farklı renkli ambalajlar ile diyet kolayı müşterilerine sunması gibi düşünebilirsiniz. Bu sayede kolanın yüksek kalorisinden yakınan ve kaybettiği müşteri profilini de kazanmış olur. O tüketiciye yönelik bir ürünü rafına koymuş olur.


Marka Yayma Stratejisi

Markanızın ismi ile ürettiğiniz yan ürünler geliştirmeniz. Farklı kategoriler bünyesinde logonuzun kullanılmasına verilen strateji ismidir. Örneğin bir ayakkabı firması olarak ayakkabı boyası da üreterek yan ürünler ile logonuzun bilinirliğini daha fazla müşteriye ulaştırmış olursunuz. Bu sayede ana ürünü tercih etmeyen bir müşteri belki yan ürününüzden memnun kalarak markanıza karşı zihninde bir algı yaratabilirsiniz. Ayrıca markanızın reklamını yapmak için sitemizde bulunan promosyon ürünler kategorisinden kendi markanızın adı ve logosunun bulunduğu ürünler sipariş edip kendi müşterilerinize hediye edebilirsiniz.

Yeni Marka Stratejisi

Bu strateji ise yeni bir ürün geliştirirken farklılaşmanızı sağlar. Bu sayede bir müşteri profili ile özdeşleşen markanızın kimliğini zedelemek istemiyorsanız, yeni bir marka yaratarak sizi tercih etmeyen müşteri profiline yönelik çalışmalar yapabilirsiniz. Yeni bir kategori üzerine üretim yapacağınız zamanlarda yine bu stratejiyi kullanabilirsiniz.

Çoklu Marka Stratejisi

Aynı kategori içerisinde ürettiğiniz ürünlerin değişen tüketici isteklerine karşı çözüm sunması için çoklu markalaşma yoluna gidilir. Örneğin bir çikolata firmasının 20 veya 30’dan fazla markaya sahip olması gibi. Çünkü bir ürünü çocuklar tercih ediyorsa fiyatı ve ambalajın renkleri ona göre seçilmelidir. Ama diğer bir çikolatayı olgun yaştaki insanlar tercih ediyorsa ona göre renk, logo ve fiyat seçeneği sunulmalıdır. Bu nedenle aynı üretim merkezinden çıkan birden fazla marka üretilerek tüketici profili genişletilebilir.


Ayrıca aşağıdaki maddelere de dikkat edilmesi gerekmektedir.

Pazar Analizi

Piyasa ile ilgili ön araştırmalar, segmentasyon, rakip analizi, değerlendirme, anket ve trend analizi bu kısım içerisinde değerlendirilmelidir. Tüketici ile birebir yapılacak soru cevaplar ve fikirler dikkate alınarak sektör iyice irdelenmelidir.  

Marka Durum Analizi

Marka kimliği ve müşterilerin bireysel özelliklerinin ve isteklerinin analizi bu kategoride yapılmalı ve değerlendirilmelidir. Bu analiz sürekli olarak gelişen şartlara ve yeniliklere ayak uydurmak durumundadır. Yapılacak detaylı anketler ve gözlemler çok büyük bir öneme sahiptir. Çünkü reklam modellerinizi ve reklam yüzlerinizi bu kategoriye göre şekillendirirsiniz.

Markanın Gelecekteki Konumlandırma Hedefleri

Gelecek ile ilgili girişimler, markanın gelecek 5 yıl veya 10 yıl içerisinde geleceği nokta ve marka stratejileri bu alanda yer alır. Bu konumlandırma çok iyi ve realist bir şekilde yapılmalıdır. Beklenen sektörel gelişmeler ve tüketici istekleri göz önüne alınarak konumlandırma yapılmalıdır. Çünkü firmanızın gelecek yatırımlarını ve ürün geliştirmelerini bu hedefler sayesinde hayata geçirirsiniz.

Yeni Alternatifleri Test Etme ve Değerlendirme

Test pazarlarının belirlenmesi, yeni bir kategoride ürün geliştirilmesi, pazarın ihtiyacının olup olmaması ve müşterilerinizin yeni doğabilecek ihtiyaçlarının önden gözlemlenmesi bu bölümün içerisinde değerlendirilir. Gerekirse yeni çıkacak bir ürün ile ilgili anketler ve kamuoyu yoklamalarının yapılması gerekir. Yan ürün ve kategorilerin oluşumu bu testler sonucunda gelişir. Bu sayede yeni yatırım yapmadan önce emin adımlarla ilerlemiş olursunuz.

Performans Planlama ve Değerlendirme

Pazarlama maliyetlerinin ve programının belirlenmesi, karşı hedeflerin ölçülmesi, rakip ölçümleri ve yapılması planlanan pazarlama iletişim ve reklam aksiyonun çeşidi bu aşamada belirlenir. Yapılacak planlamaların realist olması ve geleceğe emin adımlarla gitmeniz için oldukça önemlidir. Organizasyonunuzun sorunsuz bir şekilde işlemesi ve devamı için iyi performans planlamaları yapılmalıdır. Bu planlama  işlerinizi gerçekleştirirken düzenli bir çalışma ortamına sahip olmanız için sitemizde bulunan dosyalama ve arşivleme kategorisine bakabileceğiniz gibi ayrıca her türlü ofis kırtasiye malzemesini bulabileceğiniz kategorimize bir göz gezdirebilirsiniz.



Yorumunuzu bırakın