a
Beden Dili
İnsanoğlu var olduğundan beri aktif olarak kullandığı dil beden dilidir. İlk insanlardan günümüze kadar herhangi bir şeyi anlatmak için bu dili kullanıyoruz. Bazı bilim insanlarına göre beynimizin gelişmesi ile, bazılarına göre ise bir takım ihtiyaçlarımızı daha rahat paylaşmak için konuşma dili icat edildi. Ama beden dili sanki hücrelerimize kodlanmış bir veri gibi doğduğumuz an itibari ile bilinçsiz bir şekilde aktif hale geçiyor. İnsan, konuşmayı büyüdükçe öğreniyor ama beden dilini kendisine yüklenmiş sabit bir veri gibi farkında olmadan kullanmaya başlıyor.
Beden dili ile gerçekler kolay kolay gizlenemiyor, oysa ki; konuşmalarda gerçekleri gizleyebilirsiniz. İşte beden dilini konuşma dilinden ayıran en önemli faktör olarak bu husus söylenebilir. Bedenimiz tepkisini istemli ve istemsiz kas hareketleri ile kendisi verir. Bunun bir nedeni beden dilinin ana tetikleyicisinin duygularımız ve bilinçaltımız olmasıdır. Çünkü insan duygularını, kelimelerini kontrol ettiği gibi kolay kontrol edemez, bilinçaltından gelen bilgilere rahatlıkla etki edemez.
Yani duygularımız bedenimize yön verir. Bilim insanlarının yaptığı çalışmalar göstermektedir ki; iletişim esnasında duygularımızın ancak %7’sini kelimelerimizle anlatabiliyoruz. Kalan dilim beden dili ile iletilmektedir. Ayrıca duygularınız nasıl bedeninize yön veriyorsa sizin yüklediğiniz beden hareketleri de duygularınıza yön verir. Örneğin; ofiste bir fincan çay içtikten sonra gülen bir surat ifadesi takındığınızda büyük oranda kendinizi mutlu hissedersiniz.
Kendimizi tanıtmakta ve karşımızdaki kişiyi tanıma konusunda beden dili çok etkilidir. Sosyal hayatımızda son derece önemli olan bu dil, ofis hayatında da bizi etkileyen önemli bir iletişim kanalıdır. Beden dilini biraz olsun aktif kullanmaya başladığımızda iş arkadaşlarımızın mesajlarımızı daha net aldığını görürüz. İş yerindeki başarımızda da, beden dilinin önemi büyüktür. İş yerlerinde sıklıkla sunum yapılmaktadır. Bu sunumlar esnasında sunucunun söylediklerinden ziyade beden dili ön plana çıkmaktadır. Uygun beden dili ile karşıdaki kişinin sizi çok daha etkin dinlemesini sağlarsınız. Sunumun kalitesini etkileyen bir diğer faktörde kullanmış olduğunuz malzemelerdir. Bu konuda size sitemizin Sunum ve Planlama bölümünü ziyaret etmenizi tavsiye ederiz.
Ayrıca beden dilini iyi bilmeniz, ektin dinleme yaptığımız esnada karşıdaki kişiyi tanımada da bize kolaylık sağlar. Kişinin beden dili ile söylediği şeyler kişiyi tanımada ve onun hayat algoritmasını anlamakta bize yol gösterir. Bu konunun çok detaylı olması nedeniyle bize göndereceğiniz yorumlar ve tavsiyelerle bu konunun detayına siz okuyucularımızı sıkmadan girebiliriz. Ancak şimdilik, konu hakkında biraz daha derinleşmek isteyenler için size birkaç kaynak tavsiyesinde bulunabiliriz. Bu tavsiyeler, konuyu hem uzmanından öğrenmenizi hem de daha rahat anlamanızı sağlayacaktır. Ahmet Serif İzgören’in “Dikkat Vücudumuz Konuşuyor” kitabı, Allan and Barbara Pease’in “Beden Dili Tanımlayıcı Kitabı (Body Language The Definitive Book)”, Başrolünü Tim Roth’un oynadığı “Lie To Me” dizisi.
Beden dili evrenseldir. Kültürlere göre kısmi farklılıklar gösterse de genel olarak beden dili tüm dünyada aynıdır. Bir Hindistanlı da Çinli de şaşırdığında, sevindiğinde, üzüldüğünde benzer ifadeleri takınır. Dolayısıyla beden dilini öğrendiğiniz takdirde tüm dünya ile iletişime geçebilirsiniz. Tabi ki bu sizi bir yabancı dil öğrenmekten alı koymasın Dünya ile iletişimle ilgilenmiyorum ofiste iletişimim iyi olsun diyorsanız da yine de beden dilini öğrenmeniz gerekiyor. Beden dili kullanmak istemiyorum diyorsanız, beden dilini kullanmadan iletişim kurabileceğiniz ofis telefonlarını size tavsiye ederiz.
Şimdi iş hayatında iletişimimizi daha etkin hale getirmek için beden dilimize yönelik birkaç tavsiyeden bahsedelim.
Ofis Hayatında Etkili Beden Dili Hareketleri
Göz teması kurun. Karşıdakini rahatsız etmeyecek şekilde göz kontağı kurmalıyız. Kişilerin hassasiyetlerini göz önünde tutmak gereklidir, göz temasında çok hoşlanmayanlar için göz temaslarımızı sınırlı tutmalıyız.
Başınızı ve vücudunuzu dik tutun. Kendinize güveniniz olduğunu gösterir, enerjik olmanızı sağlar.
Gülümseyin. Bu hareketi yapmacık yapmak sizi daha kötü durumlara sürükleyebilir. Patronunuzu her gördüğünüzde sırıtmak, iş arkadaşınız üzücü bir olay anlatırken gülümsemek daha negatif etki yapar. Bu nedenle gülümsemeyi doğal hale getirmek için bunu çalışmanız gerekir. Her ortamda gülen veya gülümseyen insanlar daha pozitif karşılanmaktadır.
Yüzünüze çok fazla dokunmayın. Bu tedirgin ve endişeli olduğunuzu, aynı zamanda dikkatinizin dağıldığını gösterir.
Konuşurken yere bakmayın. Söylediklerinize inanmadığınızı veya muhatabınızı önemsemediğinizi belirtir.
Sakin olun ve aceleci davranmayın. Yavaş yavaş yürüyorsanız bu sizi sakin, özgüvenli ve stressiz gösterir.
Ellerinizi kullanın. Ellerimiz sözlerimizi destekleyen en güçlü elemanlardan birisidir. Cümlelerimize göre fazla abartmadan el ve kol hareketlerinizi kullanmanız sizin kendinize özgüveniniz olduğunu gösterdiği gibi karşıdaki kişinin sizi daha net anlamasını sağlar.
Karşıdaki kişi ile fiziki mesafenizi ayarlayın. Karşınızdaki kişiyle aranızdaki mesafe bir metreden az olmasın. Bu mesafe yakınlık derecesine ve konuşulan konuya göre değişebilir ama bu mesafe insanların güvenlik mesafesidir. Kişiler bu mesafenin altına giren insanları bir tehdit olarak algılayabilir ve bu durum iletişiminizi olumsuz yönde etkiler.
Aynalayın. Karşıdaki kişiyi taklit ediyormuşçasına değil ama onun yaptığı hareketleri siz de kopyalayın. Bu hem karşınızdaki kişide size karşı bir güven oluşturur hem de iletişimi daha samimi hale getirebilir. Mesela o size doğru eğilerek konuşuyorsa siz de ona doğru eğilerek konuşun. Bu hususta rollere dikkat etmek gerekir. Müdürünüz ile yaptığınız bir aynalama ile sizinle aynı görevde olan bir arkadaşınızla yaptığınız aynalama arasında elbette ki belirli sınırlamalar olmalıdır.
Özetle; doğuştan gelen ve evrensel olan beden dilinizi iyi öğrenmeniz ofiste ve sosyal hayattaki iletişiminizi son derece olumlu şekilde etkileyecektir. Ofiste beden dilinizi aktif bir şekilde kullanmak istiyorsanız, göz teması kurun, başınızı ve vücudunuzu dik tutun, gülümseyin, yüzünüze çok fazla dokunmayın, konuşurken yere bakmayın, sakin olun ve aceleci davranmayın, ellerinizi kullanın, karşıdaki kişi ile fiziki mesafenizi ayarlayın ve aynalayın. İş’te Kırtasiye ailesi olarak; Hepinize ofis içinde ve sosyal hayatınızda huzurlu ve mutlu zamanlar diliyoruz. Sizde ailemize katılın ve size özel ayrıcalıklardan faydalanın.
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.