Pil nedir?
Hemen hemen birçok alete güç veren mucizevi küçük enerji depoları piller. Özet olarak pil, kimyasal enerjiyi elektrik enerjisine çeviren bir araçtır. + ve – olmak üzere iki adet ucu bulunur. Peki bu pil nasıl çalışır? Bu kadar küçük boyutlarına rağmen pil elektiriği nasıl depolar ve bu enerji nasıl kullanılır? Eksi olarak işaretlenmiş uç elektron kaynağıdır ve elektrik enerjisi kullanan bir cihaza bağlandığında elektronları sağlayan terminal olarak görev yapar. Elektronların oluşması için pilin içerisinde yer alan elektrolitlerin iyonları hareket ederler. Bu sayede kimyasal tepkime gerçekleştirerek enerji oluşur. Bu enerji uçlara bağlanan kablolarla istenilen yere aktarılabilir. Yeni bir pil almayı planladığımızda pil seçerken nelere dikkat etmeliyim diye düşünüyorsanız işte cevabı.
Duracell Şarjlı Pil
Pil Çeşitleri
Tek kullanımlı piller: İsimlerinden anlaşılacağı üzere yalnızca bir kere ömürleri tükenene kadar kullanılabilir ve daha sonrasında atılır. Bu pillerde yer alan elektrodlar, kimyasal tepkimeler sonucu geri dönüşü olmayacak şekilde değişim geçirirler ve bu sebepten dolayı tekrar şarj edilemezler. En çok bilinen çeşitleri alkalin ve çinko-karbondur.
Şarjı piller: Kullanıldıktan sonra ters elektrik akımı ile kimyasal tepkimenin geriye çevrilebildiği ve bu sayede tekrardan kullanım imkanı sağlayan pillerdir. Özel satılan pil şarj aleti ile tekrar şarj edilebilen bu pillerin, en çok bilinen türleri nikel-kadmiyum, nikel-metal hidrit, kurşun asit, lityum polimer (Li-Po) ve lityum iyon (Li-Ion) pillerdir. Pil şarj cihazları kısa sürede pillerinizi tekrar kullanılabilir hale getirebilmektedir. Pilleri şarj etmek için özel şarj aletleri kullanılmaktadır.
Varta Şarj Cihazı
Pil Ölçüleri
AA Pil nedir: AA kalem piller üretici tarafından aksi belirtilmediği sürece 1.5V gerilime sahiptir. 49.2–50.5 mm arası uzunluğa ve 13.5–14.5 mm çapa sahiptirler. Alkalin AA piller yaklaşık olarak 23gr, lityum AA piller 15gr ve şarjlı Ni-MH AA piller 31gr civarında ağırlığa sahiptirler.
AAA Pil Nedir: AA kalem piller üretici tarafındanaksi belirtilmediği sürece 1.5V gerilime sahiptir. 44.5 mm arası uzunluğa ve 10.5 mm çapa sahiptirler. Alkalin AA piller yaklaşık olarak 11.5gr, lityum AA piller 7.6gr ve şarjlı Ni-MH AA piller 14-15gr civarında ağırlığa sahiptirler.
C pil nedir: Piyasada orta boy olarak isimlendirilen ve daha büyük kapasitede olan pillerdir. Genelde silindir şeklindedir.
9V pil nedir: 9 V voltaj değerine sahip olan ve genelde dikdörtgen prizması şeklinde olan pillerdir.
D pil nedir: Piyasada büyük boy olarak isimlendirilen ve daha büyük kapasitede olan pillerdir. Genelde silindir şeklindedir.
Duracell D Pil
Kullanılan Malzemelere Göre Piller
Pil yapımında ne kullanılır , pil hangi maddeden yapılır diye düşünüyorsanız, basit kimyasal maddeler ve doğal madenler kullanılmaktadır.
Karbon-Çinko (Uzun Ömürlü): Üretim maliyeti bakımından en ucuz olandır. Çok düşük güçte enerji sağlarlar ancak kullanım ömürleri oldukça fazladır. Bu sebepten saatlerde veya uzaktan kumanda cihazlarında kullanılması uygundur.
Alkalin: Birinci tip batarya ailesi içinde en çok kullanılan türü çinko-alkalin manganaz dioksid pilidir. Birlikte birden fazla alkaline pil kullanıldığında oldukça yüksek güç elde edilebilir. Bu güç miktarı Karbon-Çinko’ya ve İkinci Tip Pillere göre daha fazladır. Öte yandan kullanım ömrü de oldukça iyidir.
Lityum Hücreleri: Lityum piller, geleneksel sıvı elektrolit pil sistemleri içindeki diğer pillerden daha fazla performans gösterebilmesi sebebiyle tercih edilirler. Uzun ömürlüdür. Lityum piller genellikle küçük ebatlarda üretilir (AA kalem piller boyutunda). Büyük ebatlı pilleri ise sadece askeri uygulamalar için kullanılır.
Alkaline: Üretim maliyeti en düşük olan şarj edilebilen pildir. Uzun ömürlü olup orta seviye güç gerektiren uygulamalarda kullanılır. Tekrar şarj edilebilme sayısı diğer şarj edilebilir pillere göre daha azdır. Kullanım popüleritesi bakımından en fazla tercih edilen şarj edilebilir pildir. Her hangi bir toksik madde içermediği için çevreye zararı bulunmamaktır ve imhası kolaydır.
Nikel-Kadmiyum: Yapı olarak sağlam ve kullanımı güvenlidir. Yüksek güç kapasitesine sahiptir ve çalışması için gerekli ortam sıcaklığı geniş bir aralığı kapsar. Kullanım ömrü yüksek olmasına rağmen aktif kullanım süresi kısadır ve sıklıkla şarj etme ihtiyacı ortaya çıkar. Kendi kendine güç boşalması yaşanır ve boşalma miktarı aylık olarak %30 civarındadır. Önemli bir noktası da şudur ki, %15 oranında toksik malzeme içerir ve kanserojen kadmiyum bulundurur. Bu sebepten imha edilmesi tehlikeli olabilir. Geri dönüşüm yoluyla ortadan kaldırılabilir.
Nikel-Metal Hidrit: NiMH piller NiCd pilleri ile aynı voltajı üretirler, ancak kapasiteleri %30 daha fazladır. Yüksek akım verebilirler ve kullanım ömürleri uzundur. Kendi kendine güç boşalması olmakta ve NiCd ‘ye göre aylık %40 daha fazla boşalma söz konusudur. NiMH toksik kadmiyum içermez. Ancak yüksek miktarda nikel oksit ve biraz kobalt içerir ve bu maddeler kanserojendir. Geri dönüşüm yapılmalıdır.
Lityum-İyon: Şarj edilebilir pil teknolojileri içinde geliştirilmiş olan en son ki buluştur. NiMH’ ye göre en az %30 daha hafif ve en az %40 daha fazla kapasiteye sahiptir. Yüksek akım sağlayabilen bu tür aynı zamanda uzun ömürlüdür. Kendi kendine boşalma miktarı NiMH’ ye göre aylık %20 daha düşüktür. Aşırı ısı pile zarar verebilir ve yangın çıkabilir. Li-Ion hücreler toksik kadmiyum içermez. Ancak bir miktar kobalt veya nikel oksit içerebilir ve bu maddeler kanserojendir. Geri dönüşüm uygulanmalıdır.
Varta Lityum Pil
Kurşun Asit: İkinci tip pillerin dünyada en çok bilinen türüdür. Pilin üretimi, imalatının işlem süreçleri denenmiş olup ekonomik ve güvenilir olduğu belirlenmiştir. Ancak pil ağırdır ve kullanıcı uygulamaları için kullanımı kolay değildir. Kurşun bir toksik maddedir ve kanserojen maddeler içerir. Kurşun-Asit pillerinin geri dönüşümü oldukça yüksektir. Geri dönüşüm oranı %93 oranındadır ve bu büyük bir başarıdır.
Pilin Zararları
Geri dönüşüm açısından pil son derece dikkatli davranılması gereken malzemelerdendir. Şarj edilemeyen pillerin içinde çinko, mangan, cıva, gümüş oksit, lityum bulunmakta, Şarj edilebilir pillerin içinde ise nikel kadmiyum, nikel metal ve kurşun asitleri yer alıyor. Toprağa karışan piller, bitkiler ve hayvanlar yoluyla insanlara geçerek sakat doğumlara hatta kanserlere neden olabiliyor. Civa, merkezi sinir sisteminde tahribatlara neden olabilir. Kurşun, kansızlık, mide rahatsızlıkları, kısırlık ve kansere neden olmaktadır. Kadmiyumun ise prostat kanserine yol açtığı bilinmektedir. Bu derece sağlığımız açısından tehdit oluşturan bir ürünü organik çöp gibi normal çöpe atmamalıyız. Özel pil toplama kutularına kullanılmış pilleri atmak sağlımız ve geleceğimiz açısından kritik bir öneme sahiptir.
Atık Pilleri Ne Yapmalıyız
Atık haldeki piller ayrı bir yerde biriktirilmeli, evde veya ofiste uzun süre muhafaza edilmemelidir. Atık pillerin bünyelerindeki bazı metallerin geri kazanılabilmesi ve çevreye zarar vermemek için, bu piller en yakın mahaldeki atık pil toplama kutusuna atılmalıdır.
Varta Düğme Pil
En Ucuz Pil Fiyatları
En uygun Pil Modellerine bakıyorsanız, doğru adres İş’te Kırtasiye.com. Aradığınız her şey için biz size yeteriz. Kaliteyi ve uygun fiyatı uzaklarda aramayın. İş’te Kırtasiye dünyasına girin, Üye Olun ve alışverişin keyfini çıkarın.
Hız benim için önemli diyorsanız, teslimat konusunda iddialıyız. Siparişiniz verdiğiniz anda kargo ve kendi servis hizmetimizle en kısa sürede kapınızdayız. Esenyurt, İkitelli, Başakşehir, Bağcılar, Güngören, Beylikdüzü, Avcılar, Büyük Çekmece, Küçük Çekmece gibi şubelerimize yakın bölgelerde ikamet ediyorsanız, kendi servis hizmetimizle hemen teslimat yapıyoruz.