18 Ocak 2024 Perşembe

Sabit Hat Telefon Alırken Nelere Dikkat Etmeli

Telefon nedir?

İşitme engellilerin duymalarına yardımcı olacak bir cihaz üretmek için çalışma yapan Alexander Graham Bell, sesleri mekanik anlamda üreten bir cihaz yardımıyla diğer tarafa aynı sesin iletilmesi üzerinde çok düşünmüştür. Annesi de sağır ve dilsiz olan Gram Bell, o zamanın şartlarında sadece telgraf kullanıldığından, tüm çalışmalarını bir telgraf cihazının üzerinde geliştirerek yapmıştır. Bu çalışmaları esnasında tesadüfen, farklı odada bulunan arkadaşının kendi sesini duyduğunu fark ederek, sesin iletilebildiği sonucuna varmıştır. Bunun üzerine araştırmalarına hız veren Bell, kısa zaman sonra telefonu icat etmiştir. 7 Mart 1876 yılında telefonun patentini alan Graham Bell, icadının yoğun ilgi görmesi nedeniyle, kendi telefon üretim şirketini kurmuştur.


Bulunuşu bir çok icat gibi ufak tesadüflere dayanan telefon, günlük hayatımızın vazgeçilmez araçlarından birisi olmuştur. Önceden lüks kabul edilen telefonlar, şimdilerde temel ihtiyaç kategorisine girmektedir. İlk başlarda sadece masa üstü kullanımı olan telefonlar, zamanla kullanım alanını genişleterek araç telefonlarının, telsiz telefonların ve cep telefonlarının üretilmesine vesile olmuştur. Günümüzde cep telefonlarının icat edilmesinden dolayı artık araç telefonları kullanılmasa da sabit hat telefon olarak nitelendirebileceğimiz masa üstü telefonları ve telsiz telefonlar kullanıma devam etmektedir. Bu yazımız da çok yaygın bir kullanım alanı olan cep telefonlarını değil, ofis ve evlerimiz için ekonomik bir çözüm olan sabit hat telefonları inceleyeceğiz. Sabit hat telefonları iki çeşide ayırmak mümkündür. Masa üstü telefonlar ve  telsiz telefonlar (kablosuz telefonlar) . 

Masa üstü telefon nedir? Telsiz telefon nedir?

Masa üstü telefonlar, sabit bir kablo ile hazır kurulmuş olan bir iletişim ağına bağlanan telefonlardır. Dünya genelinde iletişim sağlayan santrallere bağlanan ve istediğiniz kişi ile görüşme imkanı sunan masa üstü telefonlar, bir servis sağlayıcının alt yapısını ve hizmetlerini kullanmaktadır. Telsiz telefon denilince ise aklınıza hemen bir telsiz gelmesin. Telsiz grubundan kabul edilmeyen bu telefonlar, üzerine bağlı herhangi bir kablo veya tel bulunmayan telefonlardır. Masa üstü telefonlarla aynı altyapıyı ve servisi kullanırlar. Tek farkları hatta sadece telsiz telefonun kendi baz istasyonun kablosunun bağlı olmasıdır. Bu baz istasyonu ile telefon ahizesi arasında bir kablo bulunmaz. Bu sayede ev veya ofis telefonunuzu aynı cep telefonu gibi yanınızda taşıma kolaylığı sağlanmaktadır. Kendi baz cihazına bağlı olarak çalışan telsiz telefonlar, batarya süresi kadar konuşma imkanı sunmaktadır.

Özellikle iş yerleri için iletişim güvenliğinin sağlanması, şirket içi ve şirket dışı ekonomik bir görüşme imkanı sağlaması nedeniyle sabit hat telefonlar tercih edilmektedir. İş yerlerinin kendilerine ait santral hizmetine bağlı olarak çalışan bu telefonlar, dışarıdan müdahalelere kısmen de olsa kapalı olduğundan bir güvenlik sağlamaktadır. Ayrıca şirket içinde birimlerin bir birleri ile ücretsiz bir şekilde iletişim kurmasını sağlayan santral hizmeti, şirketler için ekonomik bir çözümdür. Sabit hatta sahip olmak, işyerlerinin güvenilirliği açısından da müşterilerine bir referans olmaktadır. Bir ürün alacak müşteri, sabit hatta sahip bir firma ile görüştüğünde firmanın kurumsal bir yapısı olduğu güvencesini hissetmektedir.


Kablosuz standartları DECT nedir?

Telsiz telefonlar için kullanılan bu standartlar gelişen teknolojilere göre güncellenmektedir. 1989 yılında yeni bir kablosuz haberleşme sistemi standardı geliştirmek için yapılan çalışmalar sonucunda DECT (Digital European Cordless Telecommunications-Dijital Avrupa Kablosuz Haberleşmeleri) standartları belirlendi. İlk DECT kablosuz haberleşme ürünleri de 1993 yılından itibaren Avrupa’nın önde gelen telekomünikasyon firmalarınca piyasaya sürülmeye başlandı. Uzak mesafeli radyo yaklaşımları noktadan noktaya ve noktadan çok noktaya(PMP) ile hücresel teknolojilerden geliştirilen sistemler olmak üzere iki kategoriye ayrılırlar. PMP sistemler mikrodalga frekanslarında çalışırlar ve özel olarak telefon trafiğini taşımak üzere geliştirilmişlerdir. DECT, CT2(Second Generation Cordless Telephone-İkinci Nesil Kablosuz Telefon) ve temel olarak DECT ile benzer prensiplerde çalışan PHS(Personal Handyphone System-Kişisel El Telefonu Sistemi) yerel erişim için kullanılmaktadır.

Bu standarda bir örnek olarak; kablosuz haberleşme sistemlerinden olan IP Dect, baz istasyonları ve el üniteleri arasında kullanılan bir ara yüzdür. Genellikle sürekli hareketin olduğu hastane, otel, AVM, fabrika, depo gibi alanlarda IP DECT telefon sistemi kullanılmaktadır. Başlıca iki önemli referans üzerine sistem kurulur. Geniş kapsama alanı gerektiren yerlerde Handover sistemi ile kurulum yapılır. Baz istasyonları birbirlerini algılayacak şekilde yerleştirildiğinden istasyonlar arasında geçiş yaparken görüşme kesilmez. Çok fazla mekanı ve şubesi olan kurumlarda ise Roaming kullanılır. Bu sistem sayesinde uzak bir mekanda  bulunan kişi başka bir baz istasyonu sisteminin kapsama alanına girdiğinde, oraya kayıt olan bir telefon gibi görüşme yapabilir.



Dikkat edilmesi gereken telefon özellikleri

Batarya Süreleri: Telsiz telefonların ahizelerinin kullanım süresini belirleyen ana unsur bataryalarıdır. Batarya olarak genelde NiMH AAA şarj edilebilir piller kullanılmaktadır. Ortalama 10-20 saat arası konuşma süreleri sunmaktadırlar.

Arama listeleri: Telefon üzerinde yapılan tüm aramaların kayıt altına alınması sonrasında aynı kişilere tekrar ulaşılmak istendiğinde büyük kolaylıklar sağlamaktadır.  Cevapsız aramaların kaydedilmesi siz yokken sizi kimlerin aradığını görmenizi sağlarken, arayan numaraların kaydedilmesi konuştuğunuz kişilerle ne zaman görüştüğünüzü çabucak bulmanızı sağlar.

Rehber: Her telefonun kendi rehberinin olması sizin başka yerlere numara kaydetmenize, sonra da onu kaybetmenize engel olur. Rehber hafızasının geniş olması tercih edilen bir kriterdir.

Direk Arama Tuşları:  Çok sık görüştüğünüz kişilerle irtibat kurmak için rehbere girmek veya numara tuşlamak sıkıcı bir hal alabilir. Bu nedenle bu kişileri tek tuşla arama kolaylığı sağlayan direk arama tuşları kullanıcıya zaman tasarrufu sağlar.

Handsfree: Telefonun ahizesini kullanmadan konuşmanızı sağlayan bir özelliktir.

Melodi: Farklı melodi tipleri olması, ofis içerisinde bir çok aynı telefon modelinin kullanıldığı ortamlarda büyük bir önem arz etmektedir. Farklı melodi koyarak kendi telefonunuzun çaldığını masanızda olmasanız da duyabilirsiniz.  

Maksimum ahize kullanma sayısı:  Aynı baz cihazına farklı telefon ahizelerin bağlanabilmesi, bir birine paralel hat çekilmiş masa üstü telefonu kolaylığını sağlar. Yoğun iş temposu olan ve hareketli bulunmayı gerektiren iş ortamlarında, aynı telefona müsait olan kişilerden birisinin bakabilmesini sağlar.

 

Sabit hat bir telefon almayı düşünüyorsanız, yukarıda belirttiğimiz kriterlere bakarak bir tercih yapabilirsiniz. Arzu ederseniz sitemizin Telefonlar bölümüne girip, İş’te Kırtasiye.com’un sizin için özel olarak tercih ettiği ürünleri inceleyebilirsiniz.  



Yorumunuzu bırakın