Her işyerinde türk kahvesinin yeri ayrıdır. Bir misafiriniz gelir, ona değer verdiğiniz için türk kahvesi ısmarlarsınız. İşe konsantre olmak için türk kahvesi sipariş edersiniz. İşten bunalınca, biraz sohbet etmek için arkadaşınızı kahve içmeye davet edersiniz. Bazısı kokusuna dayanamaz bazısı lezzetine. Kimisi her gün bir fincan sağlık açısından çok faydalıymış der içer, kimisi keyif olsun diye içer. Dünya üzerinde bir çok kahve çeşidi de olsa vazgeçemediğimiz kahve çeşidi Türk kahvesidir.
Türk kahvesi nereden gelmektedir?
Türk kahvesine Türkiye’de üretildiği için Türk kahvesi denilmemektedir. Pişirme yöntemi nedeniyle bu isim verilmiştir. Esasında kahvenin ana vatanı Güney Amerika, Etiyopya ve Arap ülkeleridir. İlk olarak Suudi Arabistan’ın güneyinde yetiştirilen kahve, zamanla Osmanlı’ya da geçmiş. Osmanlı içinde cezve ile kaynatılarak pişirilen kahve zamanla yaygınlaşmış, hatta insanların sohbet etmeleri için kurulan ilk kahvehaneler açılmıştır. Bu yöntemle pişirilmesinden dolayı ismi “Türk Kahvesi” olarak anılmaya başlamıştır. Unesco tarafından da “İnsanlığın somut olmayan kültürel mirası” listesine eklenen Türk kahvesi, zamanla evlerin ve işyerlerinin vazgeçilmezi haline gelmiştir.
Türk kahvesinin faydaları
Bu kadar lezzetli olan türk kahvesi aynı zamanda sağlık açısından da birçok fayda barındırmaktadır. Sindirim sistemine destek olarak hazmı kolaylaştıran kahve, içinde düşük kalori bulunmasına rağmen tokluk hissi oluşturmaktadır. Bu nedenle kilo alınmasına da engel olmaktadır. Ayrıca metobilizmayı hızlandırarak vücudun yağ yakımına da destek olmaktadır. Kalp ve damar sağlığı açısından bir çok faydası mevcuttur. Kan içerisinde bulunan antioksidan oranını artırmaktadır. Bir çok kişinin karşı karşıya kaldığı karaciğer yağlanması sorununda önleyici etkisi bulunmaktadır. Safra taşı birikimini engeller. Vücuda zindelik kazandırdığı gibi işe odaklanılmasına da yardımcı olur.
Yukarıda bahsettiklerimiz türk kahvesinin sağlık açısından faydaları. Bir de sosyal açıdan faydaları vardır. Muhabbet ortamını ısıtır, insanların bir birine kaynaşmasına yardımcı olur. Hoş kokusu ile sohbet ortamını şenlendirir. Yoğun bir toplantı sonrasında üzerinizde biriken stresi ve yorgunluğu alır. İş arasında verdiğiniz mola da en samimi arkadaşınızdır.
Kahve pişirirken nelere dikkat etmeli
Büyüleyici kokusu ile önce burunları, mükemmel aroması ve lezzeti ile de damakları etkileyen Türk kahvesi pişirmenin ilk kuralı doğru kahve tercihidir. Bir çok farklı türk kahvesini piyasada bulmak mümkündür. Ancak bildiğiniz markaların kahvesini tercih etmek size doğru kahvenin pişirmenin ilk adımını gerçekleştirecektir. En kaliteli ve uygun fiyatlı türk kahvesi çeşitlerini İş’te Kırtasiye’nin Sıcak İçecekler bölümünde bulabilirsiniz. Ayrıca aldığınız kahvenin taze ve ince çekilmiş olması da markası kadar önemlidir. Bundan sonra devreye pişirme yöntemi girmektedir. Her ne kadar közde veya kumda ağır ağır pişen kahvenin lezzeti bir başka olsa da biz iş yerinde kahve hazırlamanın yöntemlerinden bahsedelim. Bakır cezveler kahve pişirmek için idealdir. Cezvemizin içine kişi sayısına göre fincandan su konulur. Bir fincan su için, bir tatlı kaşığı kahve atılır. Kahve soğuk suyun üzerine atılarak, ocağa konulur. Soğuk su kullanılması kahvenin aromasının daha iyi bir şekilde suya geçmesi için bir püf noktadır. Kısık ateşte yavaş yavaş pişmesi her zaman daha lezzet katmaktadır. İçerisine isteğe göre şeker atılır. Sade sevenler için hiç şeker atılmazken, az şekerli sevenler için bir çay kaşığı/küp şeker, şekerli sevenler için 2 çay kaşığı/küp şeker atılır. Kahve pişmeye başlamadan önce biraz karıştırılır, sonra karıştırma bırakılır. Kahvemiz hafi köpük olup kabarmaya başladığında hemen ocaktan alınmalı ve üst kısmındaki köpük bardaklara eşit şekilde dağıtılmalıdır. Sonrasında kahve yavaşça fincanlara boşaltılır.
Bunun yanında ofiste hazır türk kahvesi pişirme makineleri mevcutsa bunlar da kullanılabilir. Ancak bazı kahve tutkunları için bu makinelerde hazırlanan kahveler ocakta, cezvede hazırlanan kahvenin yerini tutmamaktadır.
Sütlü Türk Kahvesi yapımı
Kimimiz kahveyi yumuşatmadan içemeyiz. Kahveyi sade içemeyenlerin tercihi süt veya kahve kremalarıdır. Türk kahvesi de aynı şekilde sütlü tüketilebilmektedir. Sütlü türk kahvesi hazırlaması normal türk kahvesi hazırlamaktan çokta farklı değildir. Tek temel fark su yerine süt kullanılmasıdır. Yukarıda açıkladığımız işlemin aynısını su yerine süt kullanarak gerçekleştirdiğinizde yumuşak içimli türk kahvenize kısa zamanda kavuşursunuz. Önemli bir hatırlatma olarak sütün de kahve gibi kaynayınca köpürdüğünün unutmayalım. Ocak başında kahvenizin hazırlanmasını beklemek sonradan etrafı temizleme zahmetine girmemeniz açısından önemlidir. Çünkü köpüren süt ve kahve cezveden bir anda taşar ve etrafı kirletir.