Zarf diyerek geçmemek lazım, tasarımı ve dizaynı basit gibi görünse de işlevi son derece fazladır. Özellikle ofislerde, işyerlerinde sıklıkla kullanılan ve birçok işleve sahip olan zarfların çeşitleri de bir o kadar çoktur. Bir çok markanın farklı zarf modeli, zarf çeşidi vardır. Standart bazı çeşitlerin yanında ayrıca özel tasarım zarflar da bulunmaktadır. Bu kadar çok tercih arasından işimize yarayacak zarf türünü nasıl seçeceğiz? Bu yazımızda zarf almayı planlayanlar için zarf seçerken dikkat edilmesi gereken hususları, zarf türlerini açıklamaya çalışacağız.
Zarf Çeşitleri
Diplomat Zarflar, diplomat zarf nedir ?
Diplomat zarflar; üzerine firma logosu ve bilgileri basılabilen, içerisine fatura, belge, evrak v.b. malzeme koymayı sağlayan zarflardır. Kurumsal bir kimliğe sahip olunduğunun bir göstergesi olan diplomat zarflar, hem arşiv işlemlerinde hem de her türlü evrak gönderiminde kullanılabilir. Özellikle fatura işlemlerinde şirketlerin çok sık tercih ettiği bu zarflar; şirket içi ve dışı yazışmalarda, belge ve evrak gönderiminde kullanılmaktadır.
Firmanızın logosundan, iletişim bilgilerinize, alıcı bilgilerinden başka tip bir bilgiye kadar istediğiniz türdeki bilgi ve görsel zarf üzerine baskı olarak alınabilir. Diplomat zarflara baskı yapmak çok kolaydır. Bilgisayardan zarfın ölçülerine uygun bir diplomat zarf şablonu seçerek istediğiniz veriyi üzerine yazabilir ve her hangi bir yazıcıdan zarfı içine koyarak çıktı alabilirsiniz.
Farklı ölçülerde bir çok diplomat zarf çeşidi mevcuttur. Göndermek istediğiniz evrak tipine göre diplomat zarf ölçüsü seçilebilir. Diplomat zarfları diğer zarf türlerinden ayıran bir özelliği de pencereli olabilmelidir. Zarf üzerine açılmış ve şeffaf malzeme ile kaplanmış bir pencere zarf içerisinin görülmesini sağlar. Bu sayede belge üzerine yazılan iletişim bilgileri gibi bazı bilgiler zarfa bir baskı yapmadan da görülebilir. Örneğin; telefon faturalarınız ya da bankalardan gelen kredi kartı hesap özetleriniz gibi resmi evraklar genellikle pencereli diplomat zarflar içerisinde gönderilmektedir. Diplomat zarf pencereli veya diplomat zarf penceresiz olarak bulabileceğiniz bir çok farklı modelden ihtiyacınıza uygun tasarımı seçebilirsiniz. Genelde iki renk tonunda üretilen diplomat zarflar beyaz ve kraf (kahverengi tonlar) renklerine sahiptir. Bu zarflara para zarfı da denilmektedir.
Hava Kabarcıklı Zarflar, Hava kabarcıklı zarf nedir?
İçerisine konulan objeyi, nesneyi çarpmalara ve darbelere karşı koruyan zarflara hava kabarcıklı zarf denilmektedir. Bir yere postalamanız ya da kargolamanız gereken belge, dosya ve eşyalarınızı karşı tarafa başına zarar gelmeden gitmesini sağlar. Balonlu zarf olarak da adlandırılan bu zarflar, içerisinde bulunan hava kabarcıkları sayesinde hem koruma hem de şık bir dizayn kazandırır. Farklı boyutlarda bir çok hava kabarcıklı balon zarf bulunmaktadır. Bu ölçülere göre fiyatları değişen zarflarımız, ekonomiktir.
Torba Zarflar, torba zarf nedir?
Dosyalama ve arşivleme işlemlerinde sıklıkla kullanılan ve içerisine evrak, belge konulmasını sağlayan zarflara torba zarf denilmektedir. Ayrıca içerisine konulan evrakları kategorize etmeye, raporları muhafaza etmeye, belgeler arasında bulunan nesneleri de saklamaya ve masaüstü gereçlerinin dağınıklığını düzetmeye de yarayan torba zarflarımız; ofis kırtasiye malzemeleri arasında çok sık tercih edilen ürünlerdendir. Kapak kısmı silikon bir yapışkanla kolayca kapatılabilen torba zarflar istenildiğinde yapıştırılmadan da rahatça kullanılmaktadır. Torba zarf ölçüleri genelde kağıt ölçülerine göre ayarlanmaktadır. A5, A4 ve A3 boyutlu zarflar olduğu gibi istediğiniz ölçülerde de torba zarf bulabilirsiniz. Renk olarak beyaz, gri, kraft renlerinde bulunan torba zarf çeşitleri arasında en çok tercih edileni kraft zarflardır. Kraft nedir? Kraft esmer renkli, dayanıklı ambalaj kâğıdı olarak tanımlanmaktadır. Kraft zarf, görüntüsü itibari ile daha resmi bir hava oluşturmaktadır.
Mektup Zarfları
Eskiden koku sürer sevdiklerini gönderirmiş insanlar yazdıklarını. Sevgili için çok önemliymiş onun el yazısı. Günümüzde artık teknoloji geliştikçe sevgililerin mektupları yerini maillere, sosyal medya yazışmalarına, emojilere v.b. dönüşmüş. Ama mektup zarfları hala önemini korumaktadır. Farklı bir çok amaç için kullanılan mektup zarfları genelde iş yeri yazışmalarında, bildirimlerde ve arşivleme işlemlerinde kullanılmaktadır. Şirkete ait önemli belgeler, evraklar, sözleşmeler mektup zarflarının içerisinde muhafaza edilebilmektedir. Farklı ölçülerde bulunabilmektedir.
Cd/Dvd Zarfları, CD zarfı nedir?
Dijital çağın vazgeçilmez veri depolama ürünleri olan CD ve DVD’ler eğer güzel muhafaza edilmez ise kolaylıkla bozulabilmektedir. CD/DVD’leri çizilmelere karşı muhafaza eden zarflara CD Zarfı denilmektedir. Bir yüzü kapalı, diğer yüzü pencereli şekilde üretilen CD zarfları, pencereleri sayesinde içerisindeki materyalin etiket bilgileri görünebilmektedir. Penceresiz CD zarfları da bulunmaktadır. Özellikle toplantı esnasında CD veya DVD ile sunum yapılacak ise veya bir yere CD/DVD gönderilecek ise; CD veya DVD’lerin muhakkak cd zarfı ve dvd zarfında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Çünkü cd’ler herhangi bir yüzey ile temas ettiği durumda çizilebilir ve bundan dolayı da çalışmaz hale gelebilirler. Bu durumda da günlerce emek verip hazırladığınız dosyalar bir anda ulaşılamaz duruma gelebilir.